2010. máj 19.

Elhunyt Basilidesz Csaba

írta: nL
Elhunyt Basilidesz Csaba

Elhunyt Basilidesz Csaba nyugalmazott tanár-edző. Több gyergyói ifjúsági jégkorongozó generációt vezetett a bajnoki címig, elévülhetetlen érdemeket szerezve az utánpótlás-nevelés terén, és nem csak. Basilides Csaba munkáját az évek során a megyei és országos szinten elért kiemelkedő eredmények fémjelzik, s ez tette ragyogóvá a pedagógus, az edző egész tevékenységét.

Elhunyt Basilidesz Csaba – döbbentett meg mindenkit a hír Gyergyószentmiklóson. Csaba bácsit, Csaba trénert senkinek nem kell bemutatni a városban. Még utolsó napján is életvidám, erős férfi volt, aki évtizedeken át megkerülhetetlen, fontos személyisége volt a gyergyószentmiklósi sportéletnek. A sportiskola igazgatójaként olimpiai és világbajnoki címek részese volt. Megálmodója, alapítója, és haláláig elnöke volt a Progym sportegyesületnek. Nélküle ma nem beszélhetnénk gyergyói felnőtt jégkorongcsapatról.

Az ő irányítása alatt nőtt fel az a generáció, amely a gyergyószentmiklósi jégkorong legszebb eredményeit érte el. A mai fiatal Progym játékosai szintén az ő keze alól kerültek ki. Basilidesz Csaba tanítgatta számukra a korcsolyázás alapjait, és az ő munkáját dicséri, hogy sorban minden korosztály bajnoki címét begyűjtötték. Lehetetlen összefoglalni azt, amit tett, ami nélküle nem valósult volna meg. Csaba tréner halála sokkolta a gyergyói közvéleményt. Egyelőre csak a döbbenet, a fájdalom az, amit érzünk, mi, akik ismertük, tiszteltük. Hogy elvesztése, hiánya mit jelent majd a gyergyószentmiklósi sportnak, azt majd az idő mondja meg. Ebbe most még belegondolni sem tudunk. Basilidesz Csabát pénteken, május 21-én,16.30-kor kísérjük utolsó útjára a gyergyószentmiklósi örmény temetőbe. 66 éves volt. Emléke mindörökre velünk marad.

- Info - szh.ro