2012. már 21.

A megye veszi át a gyergyói jégpályát

írta: nL
A megye veszi át a gyergyói jégpályát

A megye segítségét kérte az egyre romosodó jégpálya felújítása, fenntartása ügyében Mezei János polgármester a Hargita Megyei Tanács pénteki, Gyergyószentmiklóson tartott tanácsülésén. Akkor Borboly Csaba elnök kijelentette, a megyevezetés nem zárkózik el attól, hogy hozzájáruljon a pálya felújításához, de ehhez meg kell találni a jogi formát, hiszen – mint megjegyezte – a pálya a város tulajdonában van, így pedig a megye nem fektethet bele összegeket. Mezei János kedden bejelentette: a város szívesen átadja a jégpályát a megyének.

jegpalya_hon_b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sajtó rendelkezésére bocsátott levélben a következők olvashatók: „Az eltelt évek során mind a tetőszerkezet, mind a pálya technikai felszereltsége nagymértékben károsodott. Mindemellett a technikai felszereltség sem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak. Nagyon sürgős beavatkozásra van szükség. Minden késlekedés a pálya fedélzetének beomlását idézheti elő. Gyergyószentmiklós kis város. A jelenlegi gazdasági körülmények között nincs pénzügyi fedezet felújítási munkálatokra.
Az elmúlt évek során beadványokkal fordultunk több minisztériumhoz, eredmény nélkül. Ezért reménnyel töltött el az elnök úr, 2012. március 16-án, a megyei tanács gyergyószentmiklósi kihelyezett ülésén elhangzott kijelentése, miszerint hajlandó lenne hozzájárulni a jégpálya felújítási munkálatainak kivitelezéséhez. Most már konkrét lépésekre van szükség. Amennyiben azt látja szükségesnek, hogy a jégpálya átkerüljön a megyei tanács kezelésébe, mi a szükséges jogi procedúrát azonnal megindítjuk. Meggyőződésünk, hogy a létesítmény megmentése érdekében hathatósan együtt tudunk működni. (...)
Tisztelettel kérjük, hogy számba véve minden lehetőséget, szíveskedjen a gyergyószentmiklósi és környékbeli sportolók és sportbarátok örömére tevékenyen részt venni e létesítmény megmentésében.”

Borboly Csaba örül a kezdeményezésnek

A pálya átadásával kapcsolatban megkerestük Borboly Csabát is, aki a következőket nyilatkozta: „A Progym lelkes vezetőségével többször, sokszor tárgyaltunk, egyeztettünk az elmúlt három évben a jégpálya sajátos helyzetéről. Ahol tudtuk, segítettük évente legalább fél-, de volt olyan év, hogy közel egymilliárd régi lej értékben. Számunkra fontos a gyergyószentmiklósi jégpálya és az egész Gyergyói-medencét felölelő bázis szerepe. Sajnos, helyi erőből nem sikerült a felújítás, ezért tovább kerestük a megoldásokat. A városi és területi RMDSZ vezetőségével erről a januári elején, Parajdon tartott megyei RMDSZ-gyűlésen beszélgettünk. Azóta érlelődik a gondolat, ez a polgármester úrnak is már korábban jelezve volt, többek között Tánczos Barna RMDSZ-es államtitkár részéről. Én örvendek annak, hogy végre megszületett a helyi politikai akarat is e szándék megvalósítására, ha csak 80 nappal választások előtt is. Jó lett volna a felújítás részleteiről beszélgessünk most, esetleg a munkálatok átadásáról! Sajnos, nem volt lehetőségünk a január végi tanácsülésen e témakörrel foglalkozni, amikor a 2012. évi költségvetésünkről rendelkeztünk, hisz ahhoz már át kellett volna a város adja, de én az optimista politikusok közé tartozom, és azt mondom: jobb későn, mint soha elven menjünk előre."

jegpalya_hon1_b

Kopacz Zoltán: csak üdvözölni tudjuk a pályaátadást

„A gyergyói hoki léte a jégpályától függ. Jelenleg olyan állapotban van, hogy felújítás nélkül bármikor történhet egy olyan meghibásodás, ami miatt véglegesen be kellene zárni. Ezt nem engedheti meg sem a gyergyói, sem pedig a Hargita megyei társadalom” – mondja Kopacz Zoltán, a Progym elnöke. Hozzáfűzte: számítások szerint több mint kétmillió euró kellene a pálya teljes felújításához. Ennyi pénze a városnak sosem lesz erre – véli. Így, ha nyílik egy lehetőség arra, hogy valaki átvegye, aki képes lehet a felújítására és működtetésére, akkor egyetlen gyergyói sem mondhat erre nemet. Kopacz Zoltán bízik abban, hogy az átadás-átvétel nem egyszerű politikai játszma lesz, hiszen a létesítmény jelentősége túlmutat a politikai érdekeken. Egy egész régió sportját jelenti. Elmondta: arra számít, hogy idén elkezdődhet a felújítás, és a pálya olyan állapotba kerül, hogy a szükséges működési engedélyeket meg tudja szerezni. Ez konkrétan a hűtésrendszer és ezzel párhuzamosan a palánk cseréjét jelentené. Ezt követően lépésről lépésre újulhat meg az idén harminc éves létesítmény.

forrás: Gergely Imre - szekelyhon.ro